Socialøkonomisk virksomhed

Socialøkonomisk virksomhed er en måde at inkludere de mange, som er faldet ud af arbejdsmarkedet (eller aldrig er kommet ind på det), men som stadig har masser af ressourcer, der blot venter på at blive anvendt.

Et fantastisk eksempel er foreningen Bybi, der formår at skabe muligheder for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, gøre byen sundere og mere frodig og bringe københavnerne i nærkontakt med byens natur. Konceptet startede helt simpelt: Hjemløse passer bier og høster og slynger deres honning, som herefter sælges. Eleverne på en nærliggende skole inddrages i projektet med at passe bierne. Det lyder for godt til at være sandt, men foreningen nærmer sig nu en produktion på 4 ton honning fra Københavnske bigårde.

Politik for social innovation

Der er sikkert mange flere idéer som Bybi, der står på spring for at blive realiseret, men socialøkonomiske virksomheder balancerer på en knivsæg: De kan ikke fungere på 100% kommercielle vilkår men må omvendt heller ikke få støtte på en måde, så det bliver konkurrenceforvridende. Derfor skal vi målrette udbud af særlige kommunale ydelser til socialøkonomiske virksomheder for bl.a. at støtte opstart af ny socialøkonomisk virksomhed.

Lige nu kan projekter endvidere lande mellem to stole. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen står for beskæftigelsesindsatsen og Teknik og Miljøforvaltningen med Københavns Erhvervsservice skal være den direkte centrale adgang for virksomhederne til kommunen. Jeg har desværre set et konkret projekteksempel, som kunne skaffe ledige arbejde og bidrage med innovation, men som har store startvanskeligheder, fordi de to forvaltninger ikke kan koordinere. Derfor har Københavns Kommune behov for en politik for social innovation og en håndfast forankring af denne ét sted.

Socialøkonomisk klynge på Sundholm

Sundholm, der tidligere var det sted, man anbragte alle de personer, man helst ville glemme, har potentiale for at blive centrum for social innovation. Så godt som alle kommunale forvaltninger er repræsenteret, mange udsatte har deres daglige gang på Sundholm og Sundholm rummer ressourcer, der også kan være attraktive for naboområderne. Dermed er basis skabt for nye virksomheder: Både medarbejdere og kunder bor lige om hjørnet. Allerede nu har Bybi til huse på Sundholm, men der er plads til flere.


Stærke og svage kan hjælpe hinanden

Når projekterne virker bedst, arbejder stærke og svage sammen mod fælles mål. Det giver livsværdi for begge grupper.

Socialøkonomisk virksomhed er vejen frem, hvis vi vil skabe en by for alle.